November… De dagen worden korter, de temperatuur daalt. Een mooie periode van het jaar om bezig te zijn met koud roken. Niet alleen omdat je deze manier van roken beneden de 25 gr. doet, maar ook omdat je er niet de hele tijd bij hoeft te blijven zitten. Zodra de rookkast zich vult met koude rook, kun je rustig naar binnen voor een kop koffie, of iets anders gaan doen. Voor het koud roken van vis, vlees, groente of bv noten, ben je niet echt een rookkast nodig. Dit kan ook in een kartonnen doos (ja echt), een bbq, of je maakt éénvoudig zelf een houten rookkast maken. In het magazine Landleven lees je hoe. Verder ben je iets nodig waarmee je koude rook kunt genereren. De goedkoopste oplossing is een koudrookgenerator, maar ook een Big-Old-Smo met membraampomp is een fantastische oplossing. Daarnaast hebben we ook een RVS Koudrookgenerator die je op hout, gas of elektrisch kunt gebruiken. Nu nog een zak rookmot en je kunt aan de slag. Wil je beginnen met het koudroken van zalm? Dat komt goed uit. Noskos (Dennis van Koutrik) heeft een mooi instructiefilmpje gemaakt hoe je dit het beste kunt aanpakken. Succes, en probeer na het roken je zalm (of wat je hebt gerookt) een dagje te laten rusten. Ik weet dat valt niet mee, maar het smaakt er zeker lekkerder van!

Koud gerookte zalm van Noskos