Na dik drie weken pekelen, twee dagen drogen en vijf dagen koud roken is mijn spek nu wel klaar. Ziet er prima uit, mooie roze kleur, vet mooi wit. Smaak lekker zout en mooie rooksmaak. Best tevreden, al zeg ik het zelf, aldus Mike van Leeuwen uit IJmuiden. Benieuwd hoe Mike dit smakelijke spek maakte? Hier volgt zijn recept:

Per kg buikspek: 55 gr. coloroso + 30 gr. suiker gebruikt + kruiderij. Uiteraard ben je zelf vrij om verschillende kruiden te combineren. Zoek je een mooie smaakversterker? Denk dan ook eens aan Lavaswortel.

Uit losse hand coloroso + suiker + kruiden (bijv. verkruimeld laurierblad, chilipeper,Β  jeneverbessen, venkelzaad (!), rozemarijn, korianderzaad, karwijzaad, knoflookpoeder, kaneel, kruidnagel, steranijs, etc.) op buik strooien en goed inwrijven.

VacuΓΌmeren en in de koelkast. Voor elke pond een dag, dagelijks keren.
Daarna buik onder zwak stromend water een uur spoelen. Hoe langer je spoelt, hoe meer zout je uitdrijft. Ik heb korter gespoeld, want wilde iets zouter spek.

Droogdeppen.
Na het droogdeppen heb ik toch besloten de zwoerd te verwijderen. Hierna de stukken ingesmeerd met mengsel van 5/6 laurierblad, twee eetlepels zwarte peper, een eetlepels piment en twee THEElepels chilivlokken. Fijn gemalen in koffiemolen.

Na twee dagen drogen kan hij gerookt worden. Koud op +/- 20 graden voor drie Γ‘ vier dagen. Maar mag ook twee weken. Ik hield intervallen van 12 uur aan. Beuken- of Appelhout.
Ik heb vijf dagen gerookt in mijn Primo. Soms wat rozemarijn en jeneverbessen toegevoegd aan het rookmot. Daarna spek vijf dagen laten rusten in de primo. Dit kon vanwege lage buitentemperatuur, kan ook in de koelkast, maar daar is de luchtvochtigheid wel laag.

Daarna aangesneden, geproefd, geportioneerd en ingevroren. Succes!

Bedankt voor het delen Mike!