Tegenwoordig kunnen we er niet meer omheen, de poké bowl, het is een kleurrijk kommetje met (rauwe) vis, rijst en veel verse groentjes. Het internet staat vol met recepten en het is bijna in elke sushitent of afhaal te verkrijgen maar ondanks dat het veel weg heeft van sushi is het helemaal niet Japans. De poké bowl is overgewaaid uit Hawaii, wordt uitgesproken als po-kay en zoals de naam doet vermoeden wordt het uit een kommetje gegeten. Het woord poké betekend letterlijk, in stukken gesneden wat weer verwijst naar de manier waarop het gerecht geserveerd wordt.

Pokebowl

De basis van het gerecht is vaak kleefrijst of sushi rijst met daarop verse vis, groente, sesam zaadjes, lente ui en is vaak afgetopt met soja saus en sesamolie. Tegenwoordig wordt er veel gevarieerd qua groente en sausjes. Het gerecht zelf is door de vele verse groenten een waar kleurenpalet.

Zoals ik al beschreef is de basis van een poké bowl dus met verse rauwe vis. Nu leek het mij als BBQ -fanatiekeling leuk om hier een eigen touch aan te geven door de bowl met warm gerookte zalm te maken. Ik ben zelf enorm fan van de smaak van gerookte zalm maar van oudsher werd gerookte zalm eigenlijk gemaakt om de vis te conserveren. We hebben hier dus eigenlijk te maken met een win win situatie. Het roken van zalm doe ik in dit recept op een kamado, in mijn geval The Bastard Urban Large. 

Roken

Ik gebruik voor het roken van de zalm deze keer snippers van appel rookhout. Appelhout geeft je vis of vlees een mooie bruine kleur maar is qua rook vrij subtiel met een zoetige rooksmaak. Ideaal dus voor het roken van producten met een van zichzelf minder intense smaak. Voor een intensere rooksmaak zou e.v.t. ook Beuken, Eik, Els of Olijf rookhout kunnen gebruiken. 

Pokebowl

Bij het kruiden van zalm wordt vaak meteen gedacht aan dille. Dille is ook zeker een geweldige combinatie met zalm maar dit combineerd in dit geval minder goed met de smaak die je zou verwachten in een Hawaïaans gerecht. 

Ik heb nu dus gekozen voor een totaal andere smaak maar wat goed de smaak van de zalm versterkt, een lemon pepper rub. Deze Rub van Angus&Oink is ontwikkeld om je zeevruchten te maximaliseren met heerlijke citroen- en citrustonen gecombineerd met complexe kruiden en zeldzame roze peperkorrels uit Brazilië!

Pokebowl

Met mijn recept geef ik je een leuke variatie op de poké bowl zoals je die waarschijnlijk al kent en omdat het koud gegeten wordt kan dit recept heel goed van te voren voorbereiden of alvast maken. Dit recept vraagt om creativiteit dus wanneer je andere groentes wil gebruiken, doe dat! 

Pokebowl

Tips voor het bereiden van warm gerookte zalm met rooksnippers op een kamado:

  • Wanneer je aan het roken bent op een lage temperatuur zoals in dit gerecht het geval is, betekend dit dat de lucht toevoer van je BBQ minimaal zal zijn. Zorg wel dat er wat rook uit de top vent kan ontsnappen zodat de rook niet neerslaat op je zalm. Dit komt de smaak van de zalm niet ten goede, dit zou zonde zijn.
  • Bij het roken op lage temperaturen zal het enige tijd duren voordat je de kerntemperatuur van 46°C hebt bereikt. Gemiddeld duurt dat 45 min of langer. Heb wat geduld en open de BBQ niet te vaak om de temperatuur te meten, anders zal er onnodig veel rook ontsnappen.

Extra tip: Gebruik de ROOKmetSMAAK zalmrub!

Pokebowl

Benodigdheden:

Ingrediënten:

  • 250 gram sushirijst 
  • 5 el Rijstazijn 
  • 1 zalmzijde of reken 100 a 150 gram zalmfilet per persoon
  • Angus and oink lemon pepper rub
  • 1 avocado
  • 1 mango
  • 8 radijsjes
  • 200 gram edamameboontjes (vers of vriezer)
  • 100 gram peen juliene
  • Ander rauwkost naar wens
  • Zwarte sesamzaadjes
  • Sriracha mayo sauce van Flying Goose Brand
  • 2 grote handen Appel rookhout snippers

Pokebowl 

Werkwijze:

  • Steek 2 kokoswokkels of aanmaakblokjes aan en leg deze op je kolen. Wacht totdat de vlammen gedoofd zijn en sluit dan de deksel van je bbq.
  • Rub je zalm met een ruime hoeveelheid lemon pepper.
  • Wacht totdat de temperatuur van je BBQ 120 a 130°C is. 
  • Wanneer die temperatuur bereikt is, gooi je 2 grote handen appel rookhout op de kolen en bouw je je kamado op met platesetter / hitteschild. Hierdoor zal de temperatuur zakken naar 60 a 70°C.
  • Leg de zalm op het rooster, en zorg dat de temperatuur constant op 60 a 70°C blijft.
  • Houdt de kerntemperatuur van de zalm in de gaten. Hij is klaar bij 46°C.
  • Haal de zalm met een spatel voorzichtig van de BBQ, en laat het afkoelen.
  • Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Let op: open de deksel na het koken niet! Anders verdampt er teveel vocht en blijft de rijst hard. 
  • Wanneer de kooktijd en wachttijd van de rijst voorbij is voeg je de rijst azijn toe aan de rijst. Roer goed door en laat vervolgens staan.
  • Verwijder de huid van de zalm en pull de zalm vervolgens met bijv. 2 vorken of een vork en een mesje.
  • Snijdt de mango in blokjes, ontpit de avocado en snijdt deze ook in blokjes en snijdt de radijs in dunne plakjes. 
  • Nu is het tijd om de kommetjes te vullen, begin met een laagje rijst.
  • Verdeel de groenten over de rijst, zorg dat het 
  • een mooi kleuren pallet wordt waarbij de producten met gelijke kleuren gescheiden worden. 
  • Bestrooi het geheel met zwarte sesamzaadjes
  • Trek vervolgens met de Sriracha mayo sauce mooie strepen over het gehele recept. 

Eetsmakelijk! Of te wel: e hauʻoli i kāu ʻai!

Amanda Witteman
Instagram: amandathebastard