ThemaTijdschriften zet de gans weer op de kaart

Met de eenmalige uitgave De Gans: 100 pagina’s dik, rijk geïllustreerd. De gans biologisch, historisch, literair en culinair benaderd.

Waarom de gans? Omdat Nederland een ganzenland bij uitstek is. Jaarlijks overwinteren er in Nederland twee miljoen ganzen, ongeveer de helft van alle in Europa overwinterende ganzen. Daarnaast zijn er ongeveer 250.000 broedende ganzen die het hele jaar blijven.

Nederland is anno 2015 een Luilekkerland voor ganzen. Hun aantal is deze eeuw gigantisch toegenomen. Zozeer dat ganzen en mensen elkaar soms in de weg zitten. Ganzen vormen een gevaar voor het vliegverkeer, aldus Schiphol, en de door ganzen aan het boerenland veroorzaakte schade is groot.

De gans wordt dan ook al jaren druk besproken door overheden, politici, jagers, koks, dierenactivisten en natuurbeschermers. Dat leidde in 2012 zelfs tot een Ganzenakkoord, dat vervolgens door anderen werd afgewezen.

Ondertussen worden er nu al jaarlijks veel ganzen afgeschoten of op andere manier ‘gedestrueerd’. Waar blijven die? Vroeger stond de gans gewoon op het menu. Er zijn nu meer ganzen dan ooit in Nederland, maar we vinden ze niet of nauwelijks terug in winkel, restaurant en op ons bord. Is de wilde gans die vrij heeft rond gevlogen geen mooi alternatief voor de (plof)kip uit de bio-industrie?

De gans staat voor alle andere wilde dieren in Nederland en onze moeizame relatie tot hen. Hoe onze dierenliefde te rijmen met de zin in een lekker stuk (wild) vlees?

De eenmalige uitgave De Gans gaat over een ‘oer-Hollands’ dier. Over de diverse soorten; over standganzen en trekganzen, de aantallen vroeger en nu. Over jagen en andere methoden van destructie, de voor- en tegenstanders. En over het weer op de menukaart zetten van deze wilde lekkernij, inclusief oud-Hollandse recepten. Maar ook ook over de gans in de literatuur, sprookjes, film en de beeldende kunst.

De artikelen worden geschreven door auteurs die verstand van zaken hebben: biologen, historici, journalisten en schrijvers.

Help ons dit nummer mogelijk te maken. ThemaTijdschriften worden gemaakt en uitgegeven door twee freelance journalisten/schrijvers: Roy de Beunje en Anja Krabben. Steun van adverteerders en/of sponsors (in ruil voor naamsvermelding en/of een X aantal exemplaren van De Gans) is iedere keer hard nodig.

U kunt geen geld missen? Geen probleem, misschien kunt u op een andere manier helpen. Wellicht heeft u die ene gouden tip, waar we wel dé financier kunnen vinden.

De Gans is het tweede ThemaTijdschrift van 2015 en verschijnt begin december.

Eind april verschijnt Polen-Nederland en de Tweede Wereldoorlog.

www.thematijdschriften.nl – Stichting ThemaTijdschriften heeft als doel: het uitbrengen van tijdschriften met een thema, ter verrijking van kennis op het gebied van (vooral) cultuur, samenleving en wetenschap. Inmiddels zijn er 16 ThemaTijdschriften verschenen.