Dat je een driepoot gebruikt om bijvoorbeeld boven open vuur een heerlijke goulash in een bográc (heksenketel) te maken, weten de meeste buitenkokers wel. Maar dat je er ook een mooi stuk vlees aan kunt hangen om te garen boven open vuur, dat is voor sommigen een verrassing.

Kevin Kok uit Almere kwam dit tegen in een boek van Jord Althuizen, en zag het als zijn missie tijdens een weekendje weg naar Friesland.

‘Heerlijk zonnig weer in het begin van Juni. Een lang weekend weg, samen met onze vrienden, naar Friesland, Jubbega off all places. Op de foto’s van de accommodatie was de driepoot al te zien.!! Eerder heb ik het recept gezien in het boek Smokey Goodness van Jord Althuizen. Ik dacht: Dit is OER.. dit moet je een keer hebben gedaan.

Vlees besteld, dry aged Black Angus Rib Eye van 2300 gram, bij La Boucherie in Bussum. Fantastische slager die alles kan leveren. Eenmaal aangekomen in Jubbega vuur gemaakt. Ondanks de wind hebben we met hardhout de temperatuur goed omhoog weten te krijgen. Rib Eye er boven met een bos tijm er tegenaan gebonden. Nu wachten tot de juiste temperatuur, 56 gr. 5,5 uur later was het zover. Spannend, is het gelukt? Eénmaal doormidden gesneden leek het alsof we loterij hadden gewonnen. Rosé van binnen, korstje aan de buitenkant. In een woord: WAUW..!!

De allerlekkerste Rib Eye die ik ooit heb gegeten.  Vijfenhalf uur wachten voor 15 hemelse minuten. Want zolang duurde het voordat hij op was..’

Kevin bedankt voor het delen van deze super OER-ervaring!