Waarom Roken?

Het roken van vis of vlees is een van de smakelijkste en gezondste manieren om voedsel te bereiden. Zo is vet of olie niet nodig bij de bereiding. Daarnaast geldt roken al decennialang als een uitstekende methode om voedsel langer te bewaren.

Vandaag de dag vinden we buitenleven belangrijk en genieten we van het ontdekken van nieuwe culinaire uitdagingen. Het roken van voedsel is niet meer noodzakelijk, maar vooral een unieke manier van koken. Het roken zorgt niet alleen voor een gezellig sfeertje op je tuinfeest, het geeft jouw gerechten die heerlijke, typische rooksmaak.

Wat kun je roken?

Je kunt zowat alles roken. Vlees, vis, gevogelte, schaaldieren, groenten en zelfs kazen… De smaak die je aan je gerechten geeft, wordt bepaald door de houtsoort van de rookmot of houtsnippers. Zo kun je naast beuk ook voor eik of verschillende fruitboomsoorten kiezen. En natuurlijk valt de rooksmaak nog verder te verfijnen door aan het rookhout droge kruiden of specerijen toe te voegen.

Beginnen met roken?

Waar en hoe je ook begint met roken, je zult – net als vele anderen - ontdekken dat dit een passie kan worden die je niet meer loslaat. Mocht je willen beginnen met zalmroken, lees dan zeker deze tips!