Afgelopen weekend vond in Ede Störrig 2017 plaats. STÖRRIG wat in Veluws dialect betekent; ruw, ruig en vasthoudend was precies wat de Veluwe is. Voor dit festival waren acht topchefs (van verschillende restaurants) gekoppeld aan acht specialisten met een passie voor dit wilde thema.

En dat wild niet alleen hert, ree en zwijn was bleek al snel. Wilde bieren, ciders, koken op open vuren, wilde kazen en natuurlijk roken!!  Ieder koppel kreeg de opdracht om een vlees- en een vegetarisch gerecht te bedenken, welke tijdens het festival verkocht zou worden. Louis Bos van  Planken Wambuis uit Ede en ik waren een koppel. Na de eerste kennismaking werden regelmatig over- en weer vragen gesteld via whatsapp, tot we twee weken voor het festival op een zaterdag aan de slag zijn gegaan bij de Planken Wambuis: Proef roken en koken! Het resultaat was:
Op walnoten/appelhout gerookte wildzwijn wang op gefermenteerde zuurkool met kruim van gerookte en gedroogde paddenstoelen van konings oesterzwammen vergezeld van een mayonaise van gerookte eieren.
En als vegetarisch gerecht;
Pompoensoep met vadouvan en sinaasappel met een garnituur van gerookte kikkererwten en gerookte geitenkaas vergezeld door pompoen brood, gebakken in een op hout gestookte oven.

De avond voor het festival mocht ik een workshop Rooktechnieken verzorgen. In het centrum van Ede was een leegstaand pand omgebouwd tot kookstudio. Acht verschillende workshops, van wild bier tot koken in Dutch Ovens, en van Rooktechnieken tot fermenteren. Tussendoor gingen deelnemers aan de slag met het schoonmaken en plukken van wild te plukken, waarbij ik regelmatig dacht; wat een feest als je deelnemer bent!

Ruim voordat op zaterdag 15:00 uur het festival begon, kwamen de eerste bezoekers al een kijkje nemen. De uren die volgenden waren gewoon geweldig. Veel, heel veel bezoekers genoten van al het lekkere eten en drinken, de sfeer en het weer waren meer dan goed, en er was veel zien en te beleven. Toen rond 22:00 uur het festival werd afgesloten met een  show van Medusa – Flames of Chaos, dachten veel bezoekers en standhouders; volgend jaar weer! Bedankt Gemeente Ede, organisatie, vrijwilligers, standhouders, bezoekers, en niet te vergeten Louis Bos. Het was fijn om erbij te zijn!