Visserijvereniging ‘Ons Belang’ organiseerde dit jaar tijdens Pinksterzaterdag voor de 12de keer de Elburger Kampioenschap Palingrookwedstrijd. Deze wedstrijd sluit aan op het traditionele ‘Folkloristische Puntervisserij’. Op vrijdagavond 20:00 uur vertrekken uit de haven van Elburg een tiental Punters om Hoekwant te schieten. De volgende dag wordt het hoekwant weer binnengehaald, en om 10:00 uur wordt in de oude sfeervolle Visafslag de paling gewogen. Daarna volgt de prijsuitreiking voor de punter welke de meeste paling aan land bracht. Helaas viel dit jaar de vangst enorm tegen, in totaal werd 10 pond paling in de afslag gewogen. Ondanks deze tegenvaller zat de stemming er goed in. Hierna wordt de vangst schoongemaakt, en begint de rookwedstrijd.

In de loop van de ochtend werden er weer duizenden pootaaltjes uitgezet. Dit uitzetten van jonge aal in het Drontermeer wordt al enkele jaren door deze vereniging geïnitieerd. De stichting Dupan (Duurzame Palingsector Nederland)  ondersteunt deze bijzondere actie door daadwerkelijk de uitzet van de jonge palinkjes te verdubbelen tot zo’n 8000 stuks. De stichting toont door dit gebaar de verantwoordelijkheid die visserijvereniging ‘Ons Belang’ neemt, te waarderen. Uitzet van jonge paling helpt mee aan een betere palingstand en wordt overal in Europa al sinds begin 20e eeuw toegepast.

Vanaf 2010 zet Stichting DUPAN in samenwerking met het ministerie van Economische zaken en het Europees Visserij Fonds jaarlijks zo’n 2,5 miljoen glasaaltjes en enkele honderdduizenden jonge palingen (pootaaltjes) uit in de Nederlandse binnenwateren. Dit is een verplichte maatregel vanuit Brussel (EU Aalverordening Art.7) en een onderdeel van het Nederlands Aalbeheerplan.

Een prachtig initiatief van Visserijvereniging ‘Ons Belang’ wat ze vooral in ere moeten blijven houden.