Soms kom je berichten tegen dat je denkt; ‘Hoe is het mogelijk’ ? Zo’n anderhalf jaar geleden las ik op Facebook een bericht van iemand die druk in de weer was geweest met het maken van gerookt vlees. Met zorg uitgezocht bij de slager en zorgvuldig zijn pekel samen gesteld. Regelmatig even gekeken en gekeurd en daarna gerookt en gedroogd. Toen het vlees klaar was, heeft de ‘beste man’ het gevacumeerd en in de koelkast gelegd. Het pakje werd steeds verder naar achteren in de koelkast geschoven tot hij het een jaar later weer tegen kwam…

Toen ik in januari 2020 wildzwijnham maakte, dacht ik aan dit verhaal en nam me voor om één hammetje niet te vergeten maar bewust wat langer in de koelkast te laten liggen. De eerste wildzwijnham smaakte na 2 weken echt heerlijk, de tweede na 3 maanden super! De laatste heb ik eind februari 2021 aangesneden, dus na ruim een jaar! Het eerste wat me opviel bij het openmaken was dat het hammetje aan de buitenkant een beetje vochtig was. Het had dus ook wat vocht verloren, wat bij het aansnijden te merken was.

Het was iets harder van structuur geworden. Na goed kijken en ruiken de smaaktest. De smaak was na een jaar voller geworden maar nog steeds heel erg lekker! Zou zo weer op een tapasplankje kunnen. Dus mocht je dit ooit overkomen, niet gelijk weggooien maar eerst even goed kijken, ruiken en misschien wel proeven?