Bron: de Gelderlander

DOORNENBURG – Op kasteel Doornenburg keerde zaterdag, tijdens de kerstmarkt, een eeuwenoude rookworst terug.Β Hij viel in de smaak. De eerste lading was binnen de kortste keren uitverkocht.

De terugkeer van de worst is in feite het gevolg van de verbouwing van de koestal van de boerderij van het kasteel.

Recept
Tijdens die klus dook een handgeschreven recept voor rookworst op, wellicht de oudste rookworst van het land. Het Ambachten Genootschap Werm en Kald heeft die rookworst volgens middeleeuws recept nagemaakt en verkocht hem zaterdagmiddag- en avond tijdens de kerstmarkt op het kasteel.

Rook
“Om twee uur begon het druk te worden en om half drie al was alle worst uitverkocht”, vertelt Henk Megens van het ambachtsgenootschap. Liefhebbers moesten vervolgens even geduld betrachten. De volgende lading worsten die in een houten ton hing te roken, was pas rond zes uur klaar voor de verkoop. “Ze moeten vier uur roken en een half uur wellen. Anders worden ze niet goed”, vertelde Megens tegen de ene na de andere vragende bezoeker.

Sappig
Bezoekers die op tijd waren en de worst vroeg in de middag konden proeven, waren enthousiast. “Het is een heel lekkere sappige worst met een echte rooksmaak. Hij is wat grover dan de moderne rookworst, zodat je alle bestanddelen die er in zitten kunt onderscheiden”, luidde het positieve commentaar van Ylva Dantuma (33) uit Eindhoven. Zij bracht zelf ook waar aan de man: soep en appelbeignets.