Het inbranden (seasoning) van gietijzer is noodzakelijk om het te voorzien van een beschermlaag. Deze laag beschermt tegen roest, maar ook tegen zuren uit het gerecht en zorgt ervoor dat er een antiaanbaklaag ontstaat die het gebruik ten goede komt. Inbranden zorgt voor ‘stankoverlast’, zorg voor voldoende ventilatie of doe dit buiten!

Veel pannen zijn vanuit de fabriek reeds voorzien van een beschermlaag en kunnen, in theorie, vanuit de doos direct gebruikt worden. Echter, gietijzer kan nooit te vaak ingebrand worden, wel te weinig. Hoe vaker een pan wordt ingebrand, hoe prettiger je ermee werkt.

Voor een mooie harde antiaanbaklaag gebruik je Petromax Onderhoud en Seasoning wax.

Gebruik de Petromax Onderhoud en Seasoning wax op kamertemperatuur, de samenstelling van de wax zorgt ervoor dat je gemakkelijk dunne laagjes smeert.

Inbranden kan op verschillende manieren elk met zijn eigen voor- en nadelen.

In de oven of gesloten bbq:

1. Verwarm de oven of bbq voor op 100 ΒΊC
2. Maak het gietijzer schoon met heet water en eventueel een beetje cast iron cleaner. Droog het goed af.
3. Plaats het gietijzer in de oven of bbq en verwarm 15 tot 20 minuten.
4. Haal het gietijzer uit de oven of bbq en smeer het dun in met de wax. Zorg dat je zowel de binnenkant als de buitenkant insmeert, gebruik hiervoor bij voorkeur een katoenen doek.
5. Plaats het gietijzer terug in de oven of bbq, pannen en deksels op de kop zodat overtollige wax er vanaf kan druipen. Het is raadzaam om er wat bakpapier of een (aluminium) schaal onder te plaatsen om overtollige wax in op te vangen.
6. Verhoog de temperatuur in de oven of bbq tot 250 ΒΊC en β€œbak” het gietijzer voor 60 minuten op 250 ΒΊC.
7. Zet de oven uit en laat het gietijzer in de oven afkoelen. Voor een beter resultaat herhaal een aantal keren vanaf stap 4.

Op een kookplaat of gasbrander:

1. Maak het gietijzer schoon met heet water en eventueel een beetje cast iron cleaner. Droog het goed af.
2. Smeer het gietijzer dun in met wax, zo dun alsof het lijkt dat je het er weer af haalt. Smeer het gietijzer in zijn geheel in, binnen- en buitenkant. Gebruik hiervoor bij voorkeur een katoenen doek.
3. Verhit het gietijzer op een kookplaat of gasbrander totdat de wax begint te walmen.
4. Laat de pan een poosje walmen, de wax hecht zich nu aan het gietijzer.
5. Zet de kookplaat of gasbrander uit en laat het gietijzer afkoelen.
6. Voor een beter resultaat herhaal vanaf stap 2.

Bovenstaande instructie mochten wij overnemen van De Vuurmeester, bedankt Christian!