Misschien is voor sommige mensen zaterdagochtend 11:30 uur niet de meest ideale tijd om naar de slager te gaan, vaak sta je even in de rij te wachten. Zelf vind ik het heerlijk als niet gelijk wordt gevraagd; ‘kan ik je helpen….?’, en geniet als mijn ogen langs lekker ogende stukken vlees gaan.

Met mijn boodschappenlijstje in de hand, viel gisterochtend bij Keurslagerij Brouwer op Urk mijn oog op Iberico Karbonade. Natuurlijk ken ik het van naam, maar qua smaak….?

’s Middags eerst maar even een half uurtje koud gerookt op kersenhout. Leek me wel een mooie combinatie. Het Iberico varken komt namelijk uit Spanje dicht bij de Portugese grens. Daar liggen de uitgestrekte velden met eikenbomen, het geheim van de smaak van het Iberico varken. Daarna vacuüm getrokken, en een nachtje weggelegd in de koelkast.

Vanmiddag simpel gekruid met een beetje peper, zout en paprikapoeder. Daarna rustig gegaard. Man, man, man, wat is dat een heerlijke stuk vlees!

De korte rooksessie in combinatie met de volle smaak van het vlees was echt perfect. Zo zie je maar dat voor een mooi resultaat je niet altijd lang hoeft te roken. Zelf proberen? Wedden dat je reactie is; ‘waarom mocht het niet een onsje meer zijn……?’