Nu te temperaturen dalen tot onder het vriespunt, is het echt weer voor snert of bruine bonensoep. En wat smaakt er nu lekkerder dan snert met eigen gemaakte rookworst? van Dennis Lonis uit Opmeer mocht ik onderstaand recept plaatsen, dankjewel Dennis!

Voor de mensen die eens zelf rookworst willen maken, ik heb gebruikt:
25% rundvlees
75% varken (kinnebak en hamlappen)
18 gram colorozozout (nitrietzout 0,6%) per kg
Kruiden naar smaak en wens, bv witte peper, koriander en foelie zijn lekkere smaakmakers.
Maal eerst je rundvlees en voeg je kruiden toe, 10% ijskoud water toevoegen en kneden tot een homogene/ plakkerige massa (farce) meng dit later met je gemalen varkensvlees. Denk om je temperatuur van je vlees, deze niet boven de 5 graden laten komen. Als alles gemengd is, kunnen de worsten gemaakt worden. De darm is varkensdarm.
Het roken: laat de worsten goed drogen de darm moet droog aanvoelen. Voor het vuur heb ik eikenhout gebruikt en voor het roken een mengsel van beuken en elzen. De temperatuur is niet boven de 60 graden geweest. Tussen de 40 en 60 graden is gewenst. (Dit voorkomt het rimpelen) Na de gewenst kleur gaan de worsten voor een half uur in een pan water met een temperatuur van 80 graden, om de worsten te garen. Het garen in water doet geen afbreuk op de rooksmaak.

Als ik het kan, kan iedereen het.. Succes!!