Wie gek is van Buitenkoken komt vroeg of laat recepten tegen van Mele Best. Ik volg Mele al een tijdje op Facebook, en iedere keer is het weer een genot om zijn creaties te bekijken. Niet alleen mooi bedachte gerechten, maar ook fraai vastgelegd. Het oog wil ook wat nietwaar? Dit keer deelt Mele zijn Goulashsoep op deze website, gemaakt in de Dutch Oven. Het is er weer voor!

Ingrediënten Goulashsoep basis
• 150 gram runder- poulet / runderlappen
• 100 gram spekblokjes
• 2 grote uien
• 4 middelgrote aardappelen
• 2 teentjes knoflook
• 1 courgette
• 2 winterwortels
• 1 knolselderij
• 2 rode paprika’s
• 1 prei
• 1 eetlepel paprikapoeder
• 1 eetlepel azijn
• 1 theelepel karwijzaad
• 1 klein blikje tomatenpuree
• 2 liter runderbouillon

Goulashsoep vulling
• 350 gram runder- poulet / runderlappen
• 100 gram spekblokjes
• 1 grote ui
• 2 middelgrote aardappelen
• 2 winterwortels
• 2 rode paprika’s
• 1 prei

Goulashsoep kruidenmix
• 2 eetlepels paprikapoeder
• 1 eetlepel knoflookpoeder
• 1 eetlepel uienpoeder
• ½ theelepel karwijzaad
• ½ theelepel zwarte peper
• ½ theelepel zout
• 1 theelepel tijm
• 1 theelepel majoraan
• 3 blaadjes laurier
Voeg alle ingrediënten in vijzel met en vijzel/stamp ze samen klein.

Bereiding
Zet alle ingrediënten voor de goulashsoep basis klaar.
Uien snipperen
Aardappels schillen en in blokjes snijden
Knoflook fijnhakken
Courgette in blokjes snijden
Winterwortels in plakjes snijden
Knolselderij in blokjes snijden
Paprika’s in blokjes snijden
Prei fijnsnijden
Rundvlees in blokjes snijden

Laat wat boter in de Dutch oven bruin worden en fruit hierin de ui rustig aan zonder dat deze verkleurd. Voeg hierbij de knoflook, courgette, winterwortel en paprika. Bak dit even kort aan. Schep dit uit de Dutch oven en bewaar dit.

Bak nu in de Dutch oven de spekblokjes, schep deze uit de Dutch oven en bewaar deze bij de groente. Bak in het vet van de spekblokjes het rundvlees mooi bruin. Als het rundvlees mooi bruin is voeg vervolgens de paprikapoeder en het karwijzaad toe. Bak dit kort even mee tot het gaat geuren. Als laatste bak je de tomatenpuree even mee om deze te ontzuren. Als laatste voeg je de azijn toe. Voeg nu de groente met de spekblokjes weer toe.

Giet nu de runderbouillon bij het geheel en breng alles aan de kook. Als het kookt voeg je de aardappelen, knolselderij en prei bij de soep. Laat de goulashsoep basis kort koken en daarna minstens 2 uur zachtjes pruttelen. Na 2 uur met de staafmixer alles pureren.

Zet alle ingrediënten voor de goulashsoep vulling klaar.
Ui snipperen
Aardappels schillen en in blokjes snijden
Winterwortels in plakjes snijden
Paprika’s in blokjes snijden
Prei fijnsnijden
Rundvlees in blokjes snijden.

Laat wat boter in een pan bruin worden en fruit hierin de ui rustig aan zonder dat deze verkleurd. Voeg hierbij de winterwortel en paprika. Bak dit even kort aan. Houdt dit apart bij de gesneden aardappelen en prei.
Bak in een pan de magere spekblokjes, schep deze uit de pan bij de groente. Bak in het vet van de spekblokjes het rundvlees mooi bruin. Voeg dit bij de spekblokjes en de overige groente.
Als de goulashsoep basis gepureerd is kunnen de groente, met de spekblokjes en rundvlees aan de soep toegevoegd worden. Voeg nu 1 a 2 eetlepels goulashsoep kruidenmix toe. Laat het geheel rustig warm worden zodat alle smaken in de soep trekken. Mocht de soep te dik zijn kun je dit verdunnen door water toe te voegen.
Voeg 15 minuten voor opdienen wat marjolein toe voor extra smaak.
Natuurlijk kun je ook de ingrediënten voor de goulashsoep vulling gelijktijdig met de goulashsoep basis in de Dutch Oven aanfruiten / bakken, en apart houden tot de goulashsoep basis is gepureerd.