Jacob Zwaan uit Urk is een liefhebber van lekker eten en BBQ’en, en sinds kort heeft hij ook de rookkast ontdekt. Terwijl de één begint met het roken van een makreel, stukje zalm of  een scholletje, was Jacob zijn eerste rooksessie warm gerookt spek. En dat viel gelijk in goede aarde bij de familie! Afgelopen weekend sprak ik Jacob, en hij vertelde dat hij die dag Inktvis had gerookt. Hoe dat legt hij hieronder uit:

Voor 4 personen
1 kg. panklare hele pijlinktvissen

Zoutmix
1 el. zout
1 el. bruine basterd suiker
1 tl gemalen witte peper
1/2 tl knoflookpoeder
1/2 tl uienpoeder

Verder
1 rookoven / rookkast
beukensnippers / rookmot

Meng de ingrediënten voor de zoutmix in 2,5 dl water. Leg de inktvissen in een schone bak en schenk het zoutmengsel erover. Zet ze een nacht in de koelkast en keer ze af en toe om. Haal ze eruit en spoel ze onder koud stromend water af. De ze droog en stoof ze 30 min. in zacht kokend water. De huid heeft dan een roze tint. Laat de inktvissen uitlekken. Leg ze in een rookmandje en laat ze 1 uur op 55 gr. C haar worden. Rook ze daarna nog 2 uur.

Om eerlijk te zijn is Inktvis natuurlijk niet het eerste waar je aan denkt om te roken. Jacob haalde het recept uit het boek Rooktechnieken. Wil je ook eens wat anders roken? Kijk eens naar ons assortiment rookboeken in de webshop.