Felix Wilbrink, cullinar verslaggever van De Telegraaf heeft met zijn videofilmpje mijn interesse gewekt voor gerookte sprot. Helaas is over het warm- of koud roken van dit visje weinig te vinden op internet. Sprot kom ik wel tegen bij de plaatselijke vishandel, maar nog nooit gegeten, laat staan zelf gerookt. Dat gaat dus binnenkort veranderen, maar wie heeft ervaring en wil dat delen?

Bron: nederlands-dis.nl

SPROT

Sprot is familie van haring. Leeft net zo in scholen, op diepte van 150 meter vooral in de Atlantische Oceaan, van Noord Afrika tot Noorwegen, maar ook in de Middellandse, Zwarte- en Noordzee. Sprot kan vlak langs de kust leven in water met een laag zoutgehalte, maar het is een zoutwatervis.

Sprot wordt gebruikt voor conserven. Maar ook warm gegeten en gerookt. Sprot werd vroeger vaak Schardijn genoemd ( & in blik heet de vis vaak Noorse Sardien).

De rug van sprot is blauwgroen, de flanken zilverkleurig, tussen de 10 en 17 cm. lang. Sprot wordt het hele jaar gevangen.

WARM OF KOUD GEROOKTE SPROT

Koud gerookte sprot wordt urenlang gerookt in een rookkamer met smeulende houtsnippers op de grond. De temperatuur blijft in de buurt van de 20 °C. De vis is in feite al gegaard door eerst lang in een stevige zoutoplossing gelegen te hebben. Sprotten worden ook warm gerookt, veel korter, bij een temperatuur van ongeveer 80 °C. Deze hebben ook eerst in pekel gelegen, maar gewoonlijk korter en met een lager percentage zout. Warm gerookte sprot smaakt heel anders, het smaakt als gerookte paling. En het grappige is dat koud gerookte vis (zeker ongefileerd) veel langer te bewaren is, terwijl warm gerookte liefst zo snel mogelijk moet worden gegeten.

De koud gerookte sprot wordt meestal gefileerd en per honderd gram verkocht. Bosjes koud gerookte sprot, hele visjes, bijeengebonden met een dun touwtje, zijn ook nog altijd te koop. Maar bijna niemand wil deze nog zelf fileren. Het is een handigheidje ze zelf te fileren. Probeer het eens. Maar bewaar gefileerde sprot niet te lang. Na een tijdje worden ze bitterder en dat is echt jammer.

En ook warm gerookte sprot moet je zeker proberen. Heerlijk in plaats van rookworst in de erwtensoep of bij een stamppot.