Regelmatig vertel ik dat je niet alleen zalm of andere soorten vis kunt roken in een rookkast of rookoven. Naast het roken van vis en vlees, kun je b.v. ook kaas en groente roken. Mirjam Veenman van Keukengeheim maakte Smokey Ketchup. Mirjam rookte tomaten in een Camerons rookoventje. Hoe zij dat deed? hieronder geeft Mirjam haar Keukengeheim prijs.

Home made smokey ketchup. Afgelopen weekend ontstak ik mijn Camerons rookoventje om een karbonaadje te roken en toen dacht ik … ik gooi er ook tomaten in. Zodat ik zelf smokey ketchup kan maken, dat leek me nou lekker. En het laat ook zien dat het niet altijd vis of vlees hoeft te zijn wat je in de rookoven doet.

Ik rookte de helft van mijn 1,5 kilo bio tomaatjes. Alle tomaten, leek mij een beetje te veel rook van het goede. Vanochtend heb ik de tomaten, samen met een specerijenmengsel waaraan ik ook verse lavas, kervel, sechuan peper, twee knofjes en een ui toevoegde, in de blender gedaan. Dat heb ik vervolgens tot tomatensaus gepureerd en in een pan voor een half uur gekookt. En daarna nog wat langer, omdat ik graag dikke ketchup heb.

Als laatste heb ik aan het afgekoelde mengsel, twee eetlepel wei toegevoegd. Dat krijg je door bijvoorbeeld yoghurt in een kaasdoek te hangen – hangop – en het vocht dat er dan vrij komt = wei. De potten mogen nu nog 3 dagen op het aanrecht fermenteren, zodat door die fermentatie er een natuurlijk zuur in de ketchup ontstaat. Ben zΓ³ benieuwd! Niet te vol doen hoor die potten … ik zag op Facebook al foto’s van ontploffingen in koelkasten …. brrrrr moet ik niet aan denken zeg.

Oh ja, dat fermenteren van ketchup, dat is niet iets wat ik zelf bedenk πŸ™‚ dat heeft Christian Weij al voor mij gedaan. Volledig recept is terug te vinden in zijn boek Verrot Lekker. Het roken van de tomaten, en het toevoegen van de verse kruiden, dat is mijn eigen hersenspinsel.