KOUD GEROOKTE ZALM
Het verschil tussen warm- en koud gerookte zalm is dat de warm gerookte vis volkomen gaar is (en een vlokkige textuur heeft) terwijl de koud gerookte stevig en zijdeachtig blijft. Koud roken geeft ook meer smaak, omdat de rook gemakkelijk in de vis kan doordringen. Het is uiterst éénvoudig om te doen, een koud kunstje dus.

VOORBEREIDEN
Bereid de zalm eerst voor op het zouten. Fileer de zalm of koop een filet met huid, controleer de vis op graten en verwijder ze.

ZOUTEN
Leg een laag zout-suikermix (zeezout / bruine basterd suiker) in een schaal en leg de zalm er met de huid naar beneden op. Wrijf de vis in met de rest van de zoutmix (2-3 mm). Zet de schaal 4-6 uur in de koelkast. Spoel het zout van de filet, dep hem droog met keukenpapier en laat hem minstens 12 uur aan de lucht drogen.

ROOKOVEN KLAARMAKEN
Vul de koudrookgenerator met rookmot. Bijvoorbeeld beuk, of beuk gemengd met eik. Leg de zalmzijde in de rookkast en plaats de koudrookgenerator eronder. Steek de koudrookgenerator aan volgens de gebruiksaanwijzing, en rook de zalmzijde 6-8 uur.

Wachten
Haal de zalm uit de rookkast en wikkel hem in vetvrij papier. Leg hem in de koelkast om de rookaroma’s volledig te laten intrekken. Eet hem pas na 24 uur. In de koelkast blijft de zalm 2-3 weken goed.

Eet smakelijk
De volgende dag kun je de zalm natuurlijk uit de hand, op een broodje of op toast eten. Mandy van puurenlekkerleven was zo aardig dat ik haar idee mocht gebruiken. Zij vulde een wrap met snijbiet (erg lekkere maar vergeten groente), spinazie, koud gerookte zalm, aioli, zure augurk en pistachenootjes. Van de wrap zie je op de foto niet zoveel meer, maar lekker dat het is.

Beslist de moeite waard om ook eens te proberen!