Eigenlijk kun je het hele jaar rond spek roken, zeker in Nederland waarbij de verschillen tussen de seizoenen steeds kleiner worden. Dennis Lonis uit Opmeer, over een paar maanden  bekend als de worstenroker uit LANDLEVEN, rookte afgelopen week 2 kg spek. Zo vlak voor zijn verjaardag kon gelijk de visite ervan mee genieten. En dat heeft hij geweten. Een gelukje dat hij een stukje apart heeft gelegd…..

‘Na het roken van diverse vissoorten en rookworst, werd het nu tijd om eens buikspek te proberen. Als pekel/marinade heb ik gebruikt:’

150 gram zeezout / 150 gram keukenzout / 2 el bruine basterdsuiker

1 el Kerriepoeder / 1 el paprika poeder / 1 el jeneverbes

1 el kruidnagel / 1el zwarte peperkorrels / 5 laurier blaadjes

Kneus de harde kruidensoorten in een vijzel.
Breng 1 liter water aan de kook, voeg daarbij beide zoutsoorten toe en laat deze oplossen, laat het water weer koken. Voeg dan het kruidenmengsel toe en laat dit 20 minuten zachtjes pruttelen.

Laat de pekel/marinade afkoelen en voeg daarbij 3 liter koud water toe, laat het buikspek hier in 9 uur marineren. Als de tijd versteken is, de buikspek uit de marinade halen en dan gaat de buikspek voor 12 uur onafgedekt in de koeling.

Ik heb de buikspek gegaard en gerookt tot een kerntemperatuur van 75 graden, de temperatuur in de rookkast was een 90-100 graden. De buikspek heb ik gerookt met kersenmot. Uiteraard kan dit ook met andere houtsoorten. Het buikspek was ca 2 kg zonder zwoerd.

Bedankt voor het delen Dennis!