Op zoek naar een lekker recept voor het roken van buikspek kwamen wij deze tegen in Delicious Magazine:

Tiroler buikspek à la delicious

hoofdgerecht | 8 personen

1 kg buikspek*

Voor de marinade
10 pimentkorrels*
30 zwarte peperkorrels
4 g gedroogde marjoraan
3 laurierblaadjes
18 jeneverbessen*
4 tenen knoflook
60 g kleurzout*
40 g grof zeezout
300 ml Calvados (appelcognac)
ook nodig: vijzel, rookkast, houtmot*, kernthermometer*

Doe alle ingrediënten voor de marinade, behalve de beide soorten zout en de Calvados, in de vijzel en stamp of wrijf het grof, zodat de smaken loskomen.

Prik het spek aan beide kanten op zeker 20 plaatsen in met een scherpe mespunt. Meng de gestampte specerijen met de twee zoutsoorten en wrijf de droge marinade aan beide zijden in het vlees. Leg het vlees in een passende bak of schaal. Schenk de Calvados over het vlees en dek af met huishoudfolie. Laat het spek 7 dagen in de koelkast marineren en keer het vlees dagelijks. Haal het vlees uit de schaal en dep het droog. Mocht je beschikken over een vacumeerapparaat, trek het gemarineerde vlees dan vacuum.

Bereid de rookkast met de houtmot voor, volg hiervoor de handleiding.

Leg het vlees in de rookkast op het rooster met de vetkant naar boven. Steek een kernthermometer in het midden van het dikste deel van het spek en verwarm/rook het vlees zolang totdat het een kerntemperatuur van 70°C heeft.

Je kunt het vlees warm eten. Snijd het dan met een mes in plakken. Om het op de snijmachine of met een mes in hele dunne plakjes te kunnen snijden, kun je het vlees het beste een nacht in de koeling leggen. Dit gerookte, gezouten spek kun je zeker 1 week koel bewaren. Het is ook heerlijk in de zuurkool of bij andere gerechten die een lekkere zoutboost kunnen gebruiken.

* Buikspek kun je bij goede slagers kopen. Informeer even van tevoren bij je slager, misschien moet hij het bestellen.

* Kleurzout is verkrijgbaar bij de meeste slagers, vraag ernaar. Je kunt ook gewoon zout nemen i.p.v. kleurzout, maar dat laatste kleurt het spek snel iets bruiner.

* Pimentkorrels en jeneverbessen zijn bij de natuurwinkel, delicatessenzaken, sommige supermarkten en sommige slagers die specerijen verkopen te koop.

* Een rookoven, rookmot of kernthermometer bestel je bij ROOK met SMAAK.