Gewoon Rode Poon? Was het eerste wat door mijn gedachten ging bij het zien van de foto’s van Bouke Kristel op Facebook. Een jaar of tien lag zijn fotocamera ongebruikt in een hoek, tot hij afgelopen week rode poon ging roken op zijn Kamado. Hij pakte zijn camera, pekelde- en rookte de poon, en legde het vast. Dat was dubbel genieten! Bouke kreeg de nodige complimenten over zijn foto’s, maar wist ook te vertellen dat het roken van poon voor herhaling vatbaar was.
Hoe Bouke te werk ging kun je hieronder in het kort lezen:
Rode ponen, buik open snijden van gaatje in het midden tot aan bot aan onderkant kop. Rommel eruit halen. Kom met water maken en er eenvoudig zeezout van Baleine ingooien totdat het troebel is en zo zout als zeewater. De schoongemaakte ponen erin leggen en een half uurtje laten liggen. Ondertussen bbq / egg aanzetten met wat chunks appelhout. De ponen nog even goed schoonmaken aan binnenkant met het zoute water. Dome temperatuur bij mijn ei was 100 graden constant. Ponen op het rooster leggen met platesetter eronder. Garen totdat er een kerntemperatuur van 65 gr. is bereikt. Smakelijk!!
Natuurlijk kun je rode poon roken op de BBQ zoals Bouke deed, maar je kunt ze ook in de rookkast hangen.