Op internet zijn natuurlijk voldoende recepten te vinden voor het maken van Uiensoep.
Daarom heb ik iets extra’s toegevoegd door de uien eerst te roken. Soep is gemaakt in een Dutch Oven op een ouderwetse Vuurduvel, maar kan ook prima op een Rocket Stove van Coox. Het resultaat was een leuke middag buitenkoken, en een lekker soepje.

Ingrediënten:
1,2 l water
6 grote uien
2 vleesbouillonblokjes
olijfolie
2 dl witte wijn
0,5 dl tomatensap
1 el maïzena
2 laurierblaadjes
peper en zout naar smaak

Voor het roken van de uien: rookmot (beuk) en een rookkast.

Bereidingswijze:

Spoel de uien af en schil ze, laat de schillen in water 10 minuten op matig vuur in de Dutch Oven trekken, daarna zeven en de schillen weggooien. Het water heeft nu een mooie kleur gekregen. Maak de Dutch Oven leeg, giet het water even over in een kom.
Snij de uien doormidden en snij deze grof 0,5 -1 cm. Leg de uien op het rooster in de rookkast, en rook ze 20-30 minuten op 70- 80 graden.
Verhit nu de olie in de Dutch Oven en fruit de uien, laat daarna 20 minuten met deksel op de Dutch Oven sudderen. Giet de witte wijn erbij en laat dit meekoken tot de alcohol verdampt is. Los de bouillonblokjes op in het uienwater en voeg de maizena (eerst een papje van maken) en de laurierblaadjes toe. Laat alles nog zo’n 20 minuten doorkoken. Peper en zout naar smaak toevoegen.