Pascal Pluijmaekers #vivelavie uit Zuid-Limburg zijn stelregel is: Koken hoeft niet moeilijk te zijn, als het maar lekker is. Dat blijkt ook weer uit zijn recept voor Oerhammetjes. En het leuke is dat je ze zowel in de rookkast als in de BBQ kunt bereiden.

De oerham is eigenlijk de kuit van het varken; een stuk vlees dat je niet snel zult tegenkomen maar wel erg smakelijk!. Vraag je slager er gerust naar – het is superlekker vlees, als je het maar low en slow gaart. Ik heb voor een vrij éénvoudige kruiding gekozen, maar wel superlekker. Ik heb namelijk zelfgemaakte mosterd gebruikt om de oerham mee in te smeren en ik heb een zelfgemaakte BBQ saus gebruikt om af te lakken. De zelfgemaakte mosterd is overigens ook voorzien van honing & dille die een fantastische smaak afgeven en voor een mooie korst zorgen.

Ingrediënten:

  • 2 oerhammetjes
  • mosterd
  • BBQ saus naar keuze
  • kersenrookhout

Bereidingswijze:
Ik heb er voor gekozen om geen ‘stoomsessie’ er van te maken, maar alleen ‘low en slow’ te garen bij 110 graden. De mosterd heb ik aangebracht en de smoker op 110 graden voorbereid voor een sessie met kersenhout. Vervolgens de oerhammetjes op het rooster gelegd tot een kerntemperatuur van 65 graden (hou rekening met 2.5 tot 3 uur tijd, maar meten is weten). Zodra je de 65 graden hebt bereikt dan smeer je nog een mooie laag BBQ saus over het oerhammetje en gaar je hem door tot 75 graden.

10 minuten laten rusten voordat je ze aansnijdt en genieten maar!

Smakelijk!

Bedankt Pascal voor het delen!