Op 16 december stonden wij op Landleven Winter in het Openluchtmuseum in Arnhem. Een ontzettend leuk evenement wat veel bezoekers trekt. Tijdens zo’n dag zie je zelf erg weinig van het evenement, omdat je daar gewoonweg de gelegenheid niet voor krijgt. Hooguit een paar standhouders bij je in de buurt waar je met geluk even bij langs kunt lopen. Twee stands verderop stond iemand met glazen potjes gevuld met Caramel. Ik raakte met hem aan de praat, het bleek Constan Heestermans van CaramelZ te zijn. Constan is sinds een paar jaar Caramelmaker, en vertelde dat alles handwerk is. Hij roert zelf in de pannen, maar brengt ook de deksels, etiketten en verzegeling handmatig aan. Zelfs de tht-datum is handgeschreven. In totaal heeft hij zo’n twintig verschillende soorten. Voor mij werd het Caramel- Whiskey en Caramel Zeezout.

Thuisgekomen, ontstond al snel het idee om zodra ik weer zalm zou gaan roken deze in te smeren met Caramel-Whiskey. Ik heb de zalm eerst op de gebruikelijke manier gepekeld, 24 uur gedroogd, en vervolgens ingesmeerd met de Caramel. Eigenlijk was ik een beetje bang dat bij een temperatuur van 70 gr. de Caramel zou gaan smelten en van de zalm af zou lopen, maar dat viel enorm mee en het resultaat was heerlijk!

Maar ook tijdens- of na het roken kun je het dus toepassen. Plaatsgenoot Kees Snoek rookte beenham, ingesmeerd met Caramel-Zeezout. Van hem kreeg ik het volgende recept:

”Ik heb een stuk beenham gekocht van 700 gram . Eerst in een pekelbad gelegd. Van 1.5 liter water, 70 gram zout, 100 gram bruine suiker, 4 kruidnagels,
3 laurierblad, 10 gekneusde jeneverbes. Twaalf uur afgedekt in de koelkast. Toen nog 4 uur onafgedekt laten drogen in de koelkast. Intussen de rookton op 40 graden; beenham erin en nog een half uur gedroogd. Temperatuur naar 72 graden brengen en wat lichte rook er op. Na 1.30 uur ingesmeerd met Caramel-Zeezout
(kan ook eerder voor meer Caramel smaak). Toen nog 1.15 uur gerookt op 70 graden. Kerntemperatuur van 63 graden in aluminiumfolie gewikkeld en een kwartier laten rusten. Direct aangesneden in dunne plakjes. Wij vonden de smaak goed al kon de Caramel iets sterker”.

Wij zijn erg enthousiast over de producten van CaramelZ. Wil je het zelf ook een keer proberen? Binnenkort ook leverbaar bij ROOKmetSMAAK.