Mark van der Kolk uit Leusden op Instagram: kokkie_kolkie is
Fanatieke Hobby Kok | Food Lover | BBQ-er | Low&Slow | SmokeR

Afgelopen weekend kwam ik op Instagram een erg leuk gerookt gerechtje van Mark tegen. Zo leuk, dat ik bijna niet kan wachten om het zelf te gaan uitproberen. Niet in de BBQ, maar natuurlijk in de rookkast.

Benodigdheden:

Ei biologisch (vers en ongekookt) / Verse zalm (kan ook gerookt)

Roomboter 5g in kleine blokjes / Volle melk scheutje

Kastanje champignon 1/2 fijn / Knoflook 1/2 teentje fijn

Peterselie 2g / Peper / Zout

Rookmot beuken en/of eikenhout

Clack ei-onttopper

RVS houdertje om je ei in te zetten (Je kunt natuurlijk ook iets maken van aluminiumfolie)

Glazen kom en een garde

Ontdop een ei met de clack en doe de inhoud in een kom. Spoel het ei voorzichtig met handwarm water onder de kraan. Laat het ei even drogen op keukenpapier.

Kluts het ei met een scheutje volle melk lekker luchtig met de garde. Voeg de peterselie, peper, zout, champignon, knoflook en roomboter toe, en kluts het nog even door.

Vul het ei, met een iets wat puntige lepel gaat dit redelijk makkelijk.

Tot slot leg je er een stukje zalm bovenop.

Zet je BBQ of rookkast op zo’n 100/110 graden Celsius en maak hem gereed voor indirect. Plaats het ei / de eieren op een vlakke ondergrond. Gebruik bijvoorbeeld een kleine bakplaat of ovenschaal om het ei op te zetten. Rook het ei ongeveer 15 min. Prik er af en toe even in met een saté prikker om te checken of het ei al helemaal gaar is.

Je begrijpt dat je hier eindeloos mee kunt variëren en je gasten keer op keer weer kunt verrassen.

Succes!

Mark bedankt voor het delen!