Vorige week had ik contact met Pascal Pluijmaekers #vivelavie uit Zuid-Limburg. Regelmatig plaatst Pascal recepten op zijn website waarbij het water je door de mond loopt. Zo maakte hij o.a. Macaroni in een Dutch Oven. Zeg nou zelf…

De geschiedenis van de Dutch Oven gaat terug naar rond 1700; de heer A. Darby – een Engelsman – kwam in  Nederland de kunst van het ijzer in een mal gieten afkijken. Vervolgens heeft de Dutch Oven een ontwikkeling doorgemaakt richting Amerika die er voor gezorgd heeft dat er pootjes onder de pan kwamen, zodat ze ook in een kolenvuur geplaatst konden worden.

Ik heb de pan sinds kort in mijn bezit en gebruik ‘m graag: hij is groot en wat hem uniek maakt t.o.v. een gewone warmtebron is dat je ook met bovenwarmte kunt werken door er kolen op te leggen. Een brood krijgt zo een mooie krokante korst. Goed: meer over de Dutch Oven is op internet terug te vinden en misschien waag ik er nog wel eens een verhaal aan, maar er zullen in de toekomst zeker recepten voorbij komen die in een Dutch Oven gemaakt zijn – ik ben helemaal fan.

Ik maak voor de Dutch Oven gerechten ook een nieuwe categorie aan en natuurlijk is dit ook in een grote hapjespan te maken, dus vandaar ook de categorie 1-pans-gerecht. De Dutch Oven is alleen wat robuuster (hij weeg 10.6kg) en daardoor is het gevoel anders dan bij een hapjespan met glazen deksel.

Ingrediënten:

  • 500 gr. rundergehakt
  • 500 gr. macaroni
  • scheut Olijfolie
  • 1 fles rode wijn
  • 2 paprika’s
  • 2 uien
  • 4 tenen knoflook
  • 5 stengels selderij
  • 500 gr. tomaten passata
  • 400 gr. tomatenblokjes
  • 1 blikje tomatenpuree
  • blokjes kaas (ik gebruikte 75 gr. rode Cheddar, 100 gr. nagelkaas en 75 gr. Parmezaanse kaas)
  • 2 el. Italiaanse kruiden
  • verse basilicum

Bereidingswijze:

Warm de Dutch Oven voor; 6 kooltjes van onderen en een stuk of 15 op de deksel. Verhit de olijfolie in de pan en rul het rundergehakt. Maak de uien, de knoflook, paprika’s en de selderij schoon en snij deze in stukjes.

Bak deze even lekker mee zodat ze een lichtbruin kleurtje krijgen en voeg dan de tomatenblokjes en de tomatenpuree toe. Als deze lekker pruttelt dan voeg je een flinke scheut wijn toe en laat je dit een 15 á 20 minuten zachtjes pruttelen. Drink tijdens de rest van de bereiding ook gerust een glas wijn, want anders gaat de fles niet op.

Als de saus lekker geprutteld heeft dan voeg je de macaroni toe en eventueel nog wat wijn.
De macaroni neemt vocht op dus pas op dat het geheel niet droog gaat staan. Pas ook op dat je zelf niet droog komt te staan. Ik heb het zo gedaan: de macaroni kookt in ongeveer 25 min. gaar (ook al staat op het pak 7 min., deze bereiding heeft meer tijd nodig). Na de macaroni toevoegen na een minuut of 5 even kijken en indien nodig wijn toevoegen. Na 15 min. proef je aan de macaroni en als die bijna goed is, dan voeg je de geraspte parmezaanse kaas toe en de overige blokjes, vergezeld van de verse basilicum.

Laat de kaas een minuut of 10 meegaren en dan serveer je de macaroni met verse basilicum en een in ringetjes gesneden lenteuitje.

Smakelijk!

Bedankt voor het delen Pascal!