Zoals het woord al zegt, koudroken doe je bij een lage temperatuur, maximaal 25 graden waarbij je het te roken product niet gaart, maar alleen een rooksmaak aanbrengt. De meest bekende voorbeelden zijn natuurlijk zalm en spek. Maar wist je dat je ook vlees kunt koud roken? Kaas, noten en paddenstoelen. Daarna maak je van de gerookte paddenstoelen een heerlijke soep of saus.
Vlees
30-90 minuten, of naar smaak
Alle soorten steaks, koteletten, schnitzels, schaschlik, gehaktballen, gevogelte of konijn (heel of in stukken) vóór het bakken ongekruid koud roken. Na het roken kruiden en met weinig vet/olie in de pan bakken. Op deze manier voorbereid kan het vlees ook ingevroren of vacuüm verpakt bewaard worden. Smaakt alsof het van open houtvuur komt.
Kaas
60-90 minuten, of naar smaak
Of Kaas bijvoorbeeld – en dan liever de wat hardere soorten kaas als belegen of Goudse of Edammer – is gerookt heerlijk. Niet te vergelijken met de rookkaas uit de winkel.
Een plak kaas van 100 gram zonder korst, krijgt met 1-1,5 uur roken al een heerlijke rooksmaak.