Op de website van Bonsje’s Keuken avonturen kwam ik een recept tegen voor een lekkere eiersalada. Al snel kwam het idee boven om daar een versie 2.0 van te maken. Met gerookte eieren en aangevuld met ham en rode ui. Als je in het bezit bent van een rookkast of oven, is het beslist de moeite waard om eens eieren te gaan roken. Heerlijk voor bij de asperges of spinazie, of om een eiersalade 2.0 mee te maken.

Wat heb je nodig voor 4 a 5 personen:

  • 4 eieren
  • 4 grote augurken
  • 2 eetlepels versgesneden dille
  • Paar plakje ham
  • 1 kleine rode ui
  • 4 eetlepels mayonaise (je kan ook 2 eetlepels mayo vervangen door griekse yoghurt, dat is wat slanker)
  • 2 theelepels pittige mosterd
  • snufje zout en een beetje peper

Hoe maak je het?

Het maakwerk voor eiersalade is super simpel. Om te beginnen kook je (een dag van tevoren) eerst de eieren hard, 7-8 minuten. Af laten koelen in koud water, pellen en daarna de buitenkant van het ei goed droog maken, zodat de rook mooi hecht aan het ei.  Daarna leg je de eieren in de rookkast, en rookt ze tot ze een mooie kleur hebben, +/- 2-3 uur op bijvoorbeeld beukenhout.

De augurk, ham en ui fijn snijden en mengen met de gesneden dille, de mayo en de mosterd.

Snij de gerookte eieren ook in blokjes (als ik heel lui ben prak ik ze met een vork ? ) Roer dit door de rest van het prutje, breng nog even op smaak met een snuf je peper & zout en klaar is je zelfgemaakte eiersalade.