Meneer Wateetons over warm- en koud roken

24 september 2015Roken

Meneer Wateetons schreef ‘Over Rook’ een boek over het roken van voedsel. In deze video legt hij het verschil uit tussen warm- en koud roken, en laat hij zien hoe je met wat simpel geknutsel een perfect werkende koudrook installatie maakt. Heb je geen zin of tijd om te knutselen, of ben je gewoon wat … Lees meer

Gerookte Uiensoep

Gerookte Uiensoep

20 september 2015Buitenkoken, Recepten, Roken

Op internet zijn natuurlijk voldoende recepten te vinden voor het maken van Uiensoep. Daarom heb ik iets extra’s toegevoegd door de uien eerst te roken. Soep is gemaakt in een Dutch Oven op een ouderwetse Vuurduvel, maar kan ook prima op een Rocket Stove van Coox. Het resultaat was een leuke middag buitenkoken, en een … Lees meer

Nederlands Kampioenschap Palingroken

9 september 2015Roken

Bron: RTV Noord Holland KORTENHOEF De beste palingrokers van het land verzamelden zich zaterdag 5 september in Kortenhoef. Daar vond voor de 22e keer het Nederlands Kampioenschap Palingroken plaats. Volendammer Xaver Jäger uit Volendam mag zich de gelukkige winnaar noemen van het NK van dit jaar. Eerder op de dag waren de meeste rokers zwijgzaam … Lees meer

Tijdschrift ‘De Gans’

Tijdschrift ‘De Gans’

25 augustus 2015Assortiment

ThemaTijdschriften zet de gans weer op de kaart Met de eenmalige uitgave De Gans: 100 pagina’s dik, rijk geïllustreerd. De gans biologisch, historisch, literair en culinair benaderd. Waarom de gans? Omdat Nederland een ganzenland bij uitstek is. Jaarlijks overwinteren er in Nederland twee miljoen ganzen, ongeveer de helft van alle in Europa overwinterende ganzen. Daarnaast … Lees meer

Koud kunstje?

Koud kunstje?

24 augustus 2015Recepten, Roken

KOUD GEROOKTE ZALM Het verschil tussen warm- en koud gerookte zalm is dat de warm gerookte vis volkomen gaar is (en een vlokkige textuur heeft) terwijl de koud gerookte stevig en zijdeachtig blijft. Koud roken geeft ook meer smaak, omdat de rook gemakkelijk in de vis kan doordringen. Het is uiterst éénvoudig om te doen, … Lees meer

Tiroler buikspek à la delicious

Tiroler buikspek à la delicious

18 augustus 2015Recepten, Roken

Op zoek naar een lekker recept voor het roken van buikspek kwamen wij deze tegen in Delicious Magazine: Tiroler buikspek à la delicious hoofdgerecht | 8 personen 1 kg buikspek* Voor de marinade 10 pimentkorrels* 30 zwarte peperkorrels 4 g gedroogde marjoraan 3 laurierblaadjes 18 jeneverbessen* 4 tenen knoflook 60 g kleurzout* 40 g grof … Lees meer

Gerookte Kabeljauwfilet

Gerookte Kabeljauwfilet

16 augustus 2015Recepten, Roken

Neem een schaal waar de kabeljauwfilet in past, en pekel de kabeljauw droog met bv zout, peterselie, citroen en dille. Of gebruik simpelweg de kruidenmix van Verstegen. Zelf gebruikte ik Noorse Viskruiden en Citroenpeper. Strooi een laagje kruidenmix op de bodem van de schaal, leg de filet met de huidzijde naar beneden. Daarna de bovenkant … Lees meer

Je koopt een rookkast, en dan?

Je koopt een rookkast, en dan?

8 augustus 2015Roken

Ongeveer twee weken geleden kocht Johan Brouwer een Smoki 85 rookkast bij ons. Toen ik gisteren Johan sprak en hem vroeg hoe de rookkast hem bevalt, begreep ik wel dat hij sinds deze aanschaf niet stil heeft gezeten. Naast warm gerookte zalm en eendenborst rookte Johan ook rauwe slagersrookworst. Deze heeft hij eerst een aantal … Lees meer